Bygninger i favela'en Rocinha, hvor narko og våben flyder overalt. Foto: Lars Møllegaard Nørretranders

Narkoen flyder i Sydamerikas største slum

BRASILIEN • Politiet holder sig langt væk, mens tungt bevæbnede narkobander styrer slumkvartererne i Brasilien. Nyhedsavisen har besøgt landets største lovløse område

Af Michael Lund, Brasilien
Nyhedsavisen, 2007

Det er kun et år siden, at Brasiliens største slumkvarter sidst blev angrebet. Omkring 30 medlemmer af narkobanden Den Røde Kommando stormede dele af kvarterer, smed granater og skød med automatvåben mod medlemmer af deres ærkerivaler fra narkobanden Vennernes Venner. Seks blev dræbt, heriblandt en 14-årig dreng.

Rocinha hedder slumkvarteret, som er Brasiliens største lovløse område. Ingen ved helt, hvor mange der bor i slummen, men buddene går på mellem 60.000 og 400.000 mennesker. Bydelen styres helt af narkobanden Vennernes Venner, som efter en kortvarig, men blodig narkokrig overtog kvarteret i 2004.

Stjæl og bliv skudt
Da Nyhedsavisen besøger Rocinha er området roligt. Vennernes Venner sidder solidt på bydelens handel med kokain, der ifølge politiet indbringer over 10 millioner kroner om ugen. Men der er stadig de små tegn på slummens lovløshed: Unge hænger ud på gadehjørnerne og venter på narkokunder, alle motorcyklister kører uden hjelm - og så er der ikke en politibil nogen steder.
Alligevel er det forkert at kalde området helt lovløst.

»Her er det mafiaens lov, der gælder. Hvis du stjæler fra de forkerte, bliver du skudt. Mafiaen er interesseret i at holde lov og orden, så de kan fortsætte deres narkohandel uforstyrret, og derfor er der faktisk overraskende lidt gadekriminalitet her,« siger den unge kvinde Isabell, der lever af at vise turister rundt i Rocinha.

Rige bliver rigere
Alene i storbyen Rio de Janeiro bor en femtedel af befolkningen i de lovløse slumkvarterer. De arbejder som chauffører, butiksansatte eller tjenestefolk til en minimumsløn på under 1.000 kroner om måneden. Hvis de altså ikke arbejder for narkobanderne.

Imens bliver de rige brasilianere rigere. Landet er på en 14. plads over lande i verden med flest millionærer – og den rigeste procent af befolkningen ejer over halvdelen af landets penge.

De rige bor tæt på slummen med gitre foran huse og lejligheder. Og tager kun til slumkvartererne, når der skal hentes kokain. En af dem, en 52-årig direktør, fortæller, hvor nemt det er at skaffe det hvide pulver.

»Jeg tager derop en gang om måneden og henter coke eller hash, og der er aldrig problemer. Problemerne kommer først, når man er ude af slummen, fordi politiet kan finde på at stoppe én. Heldigvis er brasiliansk politi bundkorrupt, så man kan næsten altid bestikke sig ud af problemer,« siger direktøren.

Kirkegården venter
Den brasilianske regering har de seneste år forsøgt at rette op på de sociale problemer i slummen. Flere kvarterer har fået skoler og asfalterede veje. Og i går afsatte regeringen 16 milliarder til at bekæmpe kriminalitet. Men for mange af de unge narkohandlere i Rocinha betyder hverken trusler eller løfter ret meget, mener Isabell:

»De ved godt, at levealderen i narkobranchen ikke er ret høj. I slummen siger man, at der kun er to veje ud af narkohandelen: Kirkegården eller fængslet. Derfor er de unge nærmest ligeglade med deres egne liv.«

FAKTA: Mord, narko og bander
- Hvert år myrdes mellem 45.000 og 55.000 personer i Brasilien, som har en af de højeste mordrater i verden. Risikioen for at blive myrdet er 40 gange større end i Danmark.

- Forskellen mellem rig og fattig er blandt verdens højeste i Brasilien.

- Store dele af Brasiliens storbyer kontrolleres af bander, der sælger narko og holder politiet væk.

   
   

forside | aktuelt | artikler | billeder | layout | priser | cv | kontakt